Ångfartygen

Ångfartygen

Krympte avstånden i skärgårdarna på samma sätt som järnvägen på fastlandet. Detta kort har gått från Dalarö per Ångbåt via Stockholm till Helsingfors år 1903. Det avståndet klarades på ett dygn.

Forskningsprojekt inom föreningen

Forskningsprojekt inom föreningen

Flera av våra medlemmar bedriver olika forskningsprojekt. Bl.a. drivs ett om den Öst-Karelska posten 1941-1944 som du kan följa i forumet.

Ångfartygen

Ångfartygen

Krympte avstånden i skärgårdarna på samma sätt som järnvägen på fastlandet. Detta kort har gått från Dalarö per ångbåt via Stockholm till Helsingfors år 1903. Det avståndet klarades på ett dygn.

Falska stämplar

Falska stämplar

Ivan Hansson har rekonstruerat stämpeln och resultatet är förbluffande!

Dokumentationen fortsätter i galleriet och forumet.

Modern posthistoria

Modern posthistoria

Även den moderna posthistorian finns representerad i nätverket och diskussionerna går varma kring dokumentationen av det senaste från Posten.

Forskningsprojekt inom föreningen

Forskningsprojekt inom föreningen

Flera av våra medlemmar bedriver olika forskningsprojekt. Bl.a. drivs ett om den Öst-Karelska posten 1941-1944 som du kan följa i forumet.

Posthistoriskt vykort

Posthistoriskt vykort

Det posthistoriskt intressanta med detta vykort är att brevskrivaren Jonas Lundberg född 1893, själv står på perrongen med ett paket under armen och samtalar med sin vän Sven Löfstrand. Båda från Hova.

Bilden föreställer Mariestad järnvägsstation och vykortet är stämplat med PLK219 1905, vilket avsåg linjen Moholm-Mariestad.

Sverige-Finlands äldsta postkarta

Sverige-Finlands äldsta postkarta

Detta miniatyrark gavs ut inför den intenationella utställningen Finlandia 88. I en serie om fyra ark illustrerades postens utveckling genom förändringar i transportväsendet: Ångbåtarnas, järnvägens och flygets tillkomst.

Treflig Påsk

Treflig Påsk

Ett egenhändigt ritat kort var säkert trevligt att få omkring 1910.

Skeppspost pr. Mercur

Skeppspost pr. Mercur

Inrikes brev daterat 7 juni 1862. Stämplat Köpenhamn nummerstämpel 1 till Nexö på Bornholm.

Enda postförande fartyg som vid den tiden trafikerade Bornholm. Sällan som fartygets namn skrevs ut på brevet.

Avarter & Varianter

Avarter & Varianter

Klassiska och moderna avarter och varianter diskuteras i Forumet. Bilden visar ett förstadagsbrev med utgåvan Insekter och det feltryckta märket Nyckelpigor från 2008.

NästaFöregående

Publicerade artiklar

Att vara frimärkssamlare och ha semester

2011-05-01 11:34 av Kjell Borgström

I slutet på december till januari 2010-11 var jag och min sambo på semester i Sabah och Singapore. Bägge är före detta engelska kolonier, Sabah hette North Borneo under den engelska perioden. Inledningsvis administrerades det av Brittish North Borneo Company för att 1888 bli brittisk koloni. Frimärksutgivningen inleddes 1883 i kompaniets regi. Från och med 1886 Brittish North Borneo. De flesta äldre märken är orderstämplade med en hisklig blaffa till stämpel.

Frimärksutgivningen var ganska omfattande med lokala motiv. Under den brittiska perioden hette huvustaden Sandakan, men numera är det Kuta-Kinabalu, förkortas KK. En av dom få byggnader som finns kvar efter allt krigande är det gamla postkontoret, numera turistinformation.

De andra överlevande byggnaderna är Attkinson clocktower och ett sikhiskt tempel.

 

På Sabahs nationalmuseum i den obligatoriska museebutiken hade dom mycket frimärken från olika asiatiska länder, men det mesta var av souvenir karaktär. När jag stått och bläddrat i ca tjugo minuter kommer en anställd och upplyser om att det finns mer under disken, då hittade jag detta.

Jag tycker även att denna bild från KK shoppingcenter på tvillingbrevlådorna är rätt fin.

Sabah är en av de rikaste delstaterna i Malaiska federationen på naturtillgångar men den fattigaste för befolkningen. Efter åtta dagar i KK bar det iväg till Singapore. Singapore tillhörde Malaiska federationen till 1965 då Singapore uteslöts, främsta orsaken var etniska, majoriteten i Singapore är etniska kineser. Inledningsvis användes Indiska frimärken i Singapore från 1854. 1867 började frimärksutgivningen för den engelska kolonin Strait Settlements där Singapore ingick. Singapore är en stor stad med drygt 4 milioner innevånare, men den kändes mycket mindre. Den främsta orsaken är nog ordningsmanin samt att vi var mest i dom centrala äldre delarna, med dom gammla kolonialbyggnaderna. Vy över Padangen med cricket klubben i bakgrunden.

Det var här engelsmännen var sociala med varandra. Det finns ett mycket fint frimärksmuseum i Singapore, inrymt i en byggnad från 1895.

Samlingarna innehåller bland annat Room of Raritets, som är en imponerande samling klassiskt frimärken och brev. Hur dom har bevarats i det klimatet i över hundra år begriper inte jag, för objekten måste ha haft ett liv innan dom blev museeobjekt. Det finns även andra utställningar som "king of hobbies and hobby for kings". Dessutom en stor försäljning av kataloger album och frimärken. Som en avslutning har vi dennaytterst välpolerade brevlådan som finns utanför entren till Singapore Zoo, som också är mycket sevärt. Men det är en annan historia.

Tillbaka